středa 26. března 2014

Baba Ganoush (pasta z lilku)

O tomhle receptu jsem vám už psala na svém hlavním blogu (zde), ale tehdy jsem ho ještě neměla vyzkoušený. Teď už mám. A bylo tak lahodné, že jsem vylízala talíř. Z toho plyne poučení, že jeden lilek je i pro jednu osobu málo!

Potřebujete:
  • 2 střední lilky,
  • 2 stroužky česneku,
  • šťávu z poloviny citrónu,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • římský kmín,
  • sůl,
  • příp. pepř,
  • tahini (sezamová pasta).
Nejprve umyjte a dejte péct do trouby baklažán (lilek). Tak jak je, vcelku. Měl by být hotový za půl hodiny při 200 stupních. Protože ten můj nejevil známky scvrklosti tu slupku má mít celou scvrklou a ošklivou. Někde jsem četla, že ho můžete dát do alobalu. No, i bez něj jsem se obešla. Měla jsem ho nakonec v troubě hodinu.

Asi zcela zbytečně, takže ho po třiceti minutách vyndejte, rozpulte a vnitřek vydlabejte lžicí do misky nebo hlubokého talíře. Obvykle se pracuje s již studeným lilkem, ale mně se zalíbilo mít jídlo alespoň vlažné. Rozmačkejte na pastu a můžete se pokusit slít vymačkanou vodu. Když to nepůjde, neřešte to stejně jako já.

Přidejte římský kmín (nadrtila jsem ho v hmoždíři těsně před přidáním a nádherně voněl), citronovou šťávu, trochu soli, olivový olej a rozmačkaný česnek. Můžete přidat pepř.

Tradičně se  k tomu jí bagetky nebo pita, ale můžete to zkusit samotné, nebo s kuskusem jako já. Četla jsem i o bramborách. Zkrátka musíte zjistit, k čemu se vám chuť baba ganoush hodí nejvíce. :-)

P. S.: Správně se do jídla přidává sezamová pasta Tahini, ale nebyla po ruce, tak jsem se obešla bez ní. Koupila jsem si ji až po třech vydařených pokusech a můžu vám říct, že se bez ní obejdete. Mně to tak možná chutná i více.

Sice pokrm trochu zjemní - jak v barvě, tak v chuti ale to hlavní je jako u tataráku: dobře si to okořenit (římský kmín má největší vliv na tohle jídlo!), okyselit a osolit podle vlastní chuti. Jídlo může být mdlé a nudné, a nebo fantastické, to záleží na tom, co máte rádi a kolik si tam jednotlivých surovin dáte. A bacha ten kmín je docela výraznej, tak raději opatrně a přidávejte postupně.

Žádné komentáře: