čtvrtek 27. března 2014

Sushi - příprava

Chtěla jsem doma ukázat, jak vypadá (a chutná) sushi. O tom, jak jsem si na něm pošmákla v Praze a co všechno se tam dá jíst, si můžete počíst zde. Základní suroviny mám a teď jen co do toho? Prvotní investice bude větší, řekněme tři až pět stovek, ale každé další jídlo už si uděláte téměř zdarma, protože než jednotlivé suroviny spotřebujete, chvilku to potrvá. Taky si můžete koupit začátečnický set, v němž najdete vše potřebné.

Potřebujete:
  • speciální lepivou rýži – koupíte ve specializovaných obchodech, můžete i machrovat s tím, že chcete nishiki nebo haruka,
  • speciální ocet na sushi (Mitsukan),
  • plátky řasy nori,
  • sójovou omáčku (Kikkoman),
  • práškové wasabi – má delší trvanlivost než pasta,
  • nakládaný (růžový) zázvor,
  • rolovací podložku (vypadá jako špejle svázané k sobě).

Dovnitř se obvykle dává (vyberete si, co chcete, ale ne všechno najednou!):
  • syrový losos nebo tuňák,
  • vařené krevety,
  • uvařené vajíčko, 
  • avokádo,
  • okurka,
  • mrkev,
  • blanšírované výhonky chřestu,
  • japonská ředkev Takuwantaro,
  • krabí tyčinky,
  • kaviár,
  • chobotnice,
  • úhoř,
  • sépie, 
  • houby shitake (to teda nevím),
  • sezamová/lněná semínka.
Postup:
Začneme rýží, ta je v sushi tím nejdůležitějším, tak se to nesnažte ošidit nějakou „naší“. Připravte si jí asi tak hrneček – pozor hodně nabude! Pořádně ji propláchněte ve studené vodě, aspoň pětkrát, dokud není voda čirá. Vařte ji asi tak patnáct minut, zkrátka až bude měkká. A pozor bez soli! Sojovka je slaná dost.

Do ještě teplé rýže přidejte lžíci octa Mitsukan a lžičku cukru. A nechte vystydnout.

Na podložku položte nori řasu – obvykle se pokládá tou lesklou stranou dolů. Mírně ji navlhčete a prsty občas namáčenými ve vodě na ni nandejte pořádnou vrstvu rýže, ale vzdálenější okraj k němuž budete rolovat nechte prázdný.

Doprostřed pásu rýže dejte, na co máte chuť. Kombinujte maximálně dvě až tři chutě do jedné rolky. Naše zoufalá domácí verze obsahovala tuňáka z konzervy v oleji (bez oleje), červenou papriku, kousíček okurky a běžný tvrdý sýr (což není moc dobrý nápad – chuťově nic extra a dost tvrdé).
 
Rulička sushi před rozkrájením

Můžete kápnout trošku wasabi, ale opravdu jen malinko a pak už stačí jen zarolovat. Když řasa nedrží, maličko ji navlhčete. Nechte nějakou dobu odležet (aspoň 15 minut) a pak ostrým nožem krájejte na asi dvoucentimetrové špalíčky. Okraje sní kuchař a na stůl se dávají jen ty hezké kousky.

Než začnete jíst, nachystejte si do misky sojovou omáčku a v ní rozmíchejte prášek wasabi. Na talíř si nachystejte nakládaný růžový zázvor. A aby to bylo opravdu skvělé – chyťte každý kousek sushi do hůlek, namočte do směsi sojové omáčky s wasabi a přikousněte zázvor.


Sushi se surimi a avokádem (fotka s chybou)

Žádné komentáře: