středa 16. dubna 2014

Cibulačka

Jedno z mých nejoblíbenějších jídel a snad nejjednodušší na světě, nepočítám-li krajíc chleba potřený máslem a posypaný solí. Na tuhle francouzskou cibulačku, jejíž původní recept pochází kdoví z jakého časopisu a během let jsem ho poněkud upravila, potřebujete jenom: 
  • cibuli, 
  • sůl, 
  • mletý pepř, 
  • kousek másla a vodu,
  • případně vajíčko a zeleninový bujón (Würzl).
Jo, mám vyzkoušeno, že zpěněná cibulka je nejlepší na másle. Ale můžete použít i olej, jen to máslo je zkrátka chuťově lepší. Taky se mi víc líbí, když je cibule nakrájená na kolečka a ne na nějaké kostičky, půlkolečka a podobně. Jen na to potřebujete pěkně kulaťoučkou cibuli. A trochu šikovnosti. Potřebujete tolik středních cibulí, pro kolik lidí polévku děláte.

A směšně jednoduchý postup: Rozehřejete máslo, cibulku na něm uděláte pěkně dozlatova. Přímo na pánvi (šetříte si nádobí) zalijte vodou a přiveďte k varu. Opepřete a pokud nebudete dávat bujón, tak i osolte a můžete podávat. 

Vylepšená verze spočívá v tom, že přidáte výše zmíněný bujón – je vhodné dát ho do 0,5 l polévky, aby to nebylo příliš slané. Tenhle mám oblíbený, protože obsahuje zeleninu (jen 8,5 %), bylinky a koření a cosi dalšího, a taky je bio a dobře chutná a polévku udělá zajímavější. Na poslední chvíli, klidně až poté, co vypnete sporák, přidejte vajíčko. Buď ho tam jen tak klepněte a mírně zamíchejte, vzniknou vám větší kusy, nebo ho předtím rozmíchejte v talířku a pak ho vlijte do hotové polévky.

Lze přidat i salám nebo plátkový sýr nakrájený na kostičky. Přikusovat můžete opečenou bagetu. 

Tento recept můžete zkusit s pórkem místo cibule. Taky to bylo zajímavé, i když na cibuli nedám dopustit. Té se nic nevyrovná. Mimochodem podle Číňanů má osmažená cibule sladkou chuť a tudíž je to „uklidňující“ potravina. Možná někdy v budoucnu doladím recept podle pěti elementů.

Žádné komentáře: