pondělí 4. srpna 2014

Jablečné růžičky z listového těsta

Suroviny
  • 1 balení listového těsta,
  • 1-2 jablka – měla by být raději měkká,
  • mletá skořice,
  • cukr,
  • marmeláda.
Postup
Jablka rozpůlíme a vydlabeme jádřince. Nakrájíme je na dva milimetry tenké plátky, aby se pak daly dobře srolovat.

Listové těsto rozválíme a nakrájíme na pěticentimetrové dlouhé pruhy. Jednu polovinu po délce natřeme marmeládou a posypeme skořicí a cukrem (květy od Sonnentoru nebo jiným vhodným kořením).

Potřenou část poklademe nakrájenými jablky tak, aby jich většina vykukovala (tím hezkým půloválkem). Přehneme druhou část těsta a překryjeme rovné spodky jablek a z boku srolujeme. Vzniknou nám růžičky, jež pocukrujeme a dáme je pro lepší stabilitu péct do formy na muffiny. Pečeme asi půl hodiny na 180 °C.

Pozn.: Růžičky sice byly vskutku chutné, ale byla to pořádná drbačka hlavně proto, že jsem měla výrazně nespolupracující jablka. U později vyráběných kousků jsem tento nedostatek řešila tak, že jsem je svrchu mírně nakrojila, aby povolila ta slupka. V jiném receptu jsem se dočetla, že je zalijí teplou vodou a dvě minuty povaří. Těžko říct, zda to postačí.

P. S.: Na snídani pro dvě osoby je toho hodně.

Jinak tohle jsem viděla také v televizi, ukazoval to Láďa Hruška z Novy.

Žádné komentáře: