středa 17. září 2014

Chilli džem s paprikou (b) varianta s borůvkami)

Suroviny:
  • 150 g chilli papriček,
  • 150 g červených paprik (varianta b) borůvek),
  • odpovídající množství želírovacího cukru – toho 2:1 celé kilo,
  • 600 ml jablečného octa,
  • případně sůl,
  • 6 sklenic o objemu 250 ml.
Postup
Umyjte sklenice i víčka, nejlépe ve vroucí vodě a dejte stranou uschnout.

Dejte vařit cukr s octem na mírný plamen. Bez míchání vyčkejte rozpuštění cukru.

Chilli papričky očistěte (semínka usušte a vysaďte) a nasekejte najemno. Přidejte papriku (nebo borůvky záleží na vámi zvolené variantě), kterou nasekáte nahrubo – pak budete mít v džemu větší kousky – nebo najemno.

Rozsekanou směs přisypte do octa s cukrem a zprudka vařte 10 minut. Variantu s paprikou můžete osolit.

Ještě horké plňte do sklenic.

Hodí se k sýrům (zvláště kozímu), ale i masu, na jednohubky nebo do sendvičů. 

Můžu říct, že mě těší, že borůvková verze už zachutnala spoustě lidí, dokonce i ženským! 

Inspirace Apetitem prosinec 2009.

Žádné komentáře: