Protože se dnes slaví Mezinárodní den čokolády (viz můj článek zde), připravila jsem si pro vás recept na úžasný čokoládový dort, který je dokonalý sám o sobě. Nepotřebuje žádnou náplň ani polevu a přitom není suchý. Lze ho přirovnat k brownies.
Potřebujete:
- 200 g tmavé čokolády nejméně 60 %,
- 200 g másla nakrájeného,
- 1 lžíce instantní kávy,
- 170 g hladké mouky,
- 1 lžička prášku do pečiva,
- 1/4 lžičky sody,
- 200 g přírodního cukru typu muscovado - je téměř černý (lze koupit např. v Tescu a zdravých výživách),
- 200 g přírodního krupicového cukru,
- 25 g tmavého kakaa holandského typu,
- 3 vejce,
- 75 ml (5 lžic) podmáslí,
- strouhaná čokoláda nebo čokoládové hoblinky na ozdobu.
Postup:
Do kastrůlku nalámejte čokoládu, přidejte máslo a kávu rozpuštěnou ve 100 ml
vroucí vody. Prohřívejte po nejmenší nezbytně nutnou dobu – až se čokoláda a máslo rozpustí.
V míse dohladka promíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, cukr a kakao. V druhé misce smíchejte vejce s podmáslím.
Předehřejte troubu na 170°C a vymažte kruhovou dortovou formu.
Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou tak, aby vznikla hladká, polotekutá směs. Vlijte do formy a pečte přibližně hodinu.
P. S.: Při příliš dlouhém pečení můžete dort vysušit a tím ztratí hodně ze svého kouzla. Běžně je totiž tak úžasně vláčný, že připomíná buchty dělané z cuket ale mnohem víc ČOKOLÁDOVÉÉÉ.
Žádné komentáře:
Okomentovat