sobota 13. září 2014

Čokoládový dort (13. září: Mezinárodní den čokolády)

Protože se dnes slaví Mezinárodní den čokolády (viz můj článek zde), připravila jsem si pro vás recept na úžasný čokoládový dort, který je dokonalý sám o sobě. Nepotřebuje žádnou náplň ani polevu a přitom není suchý. Lze ho přirovnat k brownies.

Potřebujete:
  • 200 g tmavé čokolády nejméně 60 %,
  • 200 g másla nakrájeného,
  • 1 lžíce instantní kávy,
  • 170 g hladké mouky,
  • 1 lžička prášku do pečiva,
  • 1/4 lžičky sody,
  • 200 g přírodního cukru typu muscovado - je téměř černý (lze koupit např. v Tescu a zdravých výživách),
  • 200 g přírodního krupicového cukru,
  • 25 g tmavého kakaa holandského typu,
  • 3 vejce,
  • 75 ml (5 lžic) podmáslí,
  • strouhaná čokoláda nebo čokoládové hoblinky na ozdobu.
Postup: 
Do kastrůlku nalámejte čokoládu, přidejte máslo a kávu rozpuštěnou ve 100 ml vroucí vody. Prohřívejte po nejmenší nezbytně nutnou dobu až se čokoláda a máslo rozpustí.

V míse dohladka promíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, cukr a kakao. V druhé misce smíchejte vejce s podmáslím.

Předehřejte troubu na  170°C a vymažte kruhovou dortovou formu.

Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou tak, aby vznikla hladká, polotekutá směs. Vlijte do formy a pečte přibližně hodinu. 


P. S.: Při příliš dlouhém pečení můžete dort vysušit a tím ztratí hodně ze svého kouzla. Běžně je totiž tak úžasně vláčný, že připomíná buchty dělané z cuket ale mnohem víc ČOKOLÁDOVÉÉÉ.

Žádné komentáře: