středa 10. září 2014

Vodka s krystaly lokumu

Suroviny
  • 1 láhev vodky (použila jsem Nicolause),
  • 1 lžička růžové vody,
  • 1 lžička krupicového cukru,
  • 100 g lokumu (řecká sladká specialita) – viz chytré okénko.
Postup
Loukum opláchněte od cukru, nakrájejte na kostky, když to nejde, tak nějak roztáhněte, aby prošel hrdlem láhve (nebo si vodku udělejte ve sklenici a do láhve ji přelijete, až se rozpustí. Což by mělo být asi tak za měsíc.

Promíchejte cukr s růžovou vodou tak, aby se rozpustil. Hezká rada, ale to jsem vzdala, páč se mu moc nechtělo. A přilijte k vodce. Uzavřete a nechte měsíc stát za občasného míchání. Pak přeceďte a uchovávejte klidně až jeden rok.

Pokud chcete tuto vodku darovat, vhoďte do ní pro ozdobu novou omytou kostku lokumu. Podávat jej můžete na ledu dolitý perlivou vodou nebo jako polevu na zmrzlinu.

Chytré okénko: Lokum/lukum/loukomia jsou sladké kostky želé, které se dají koupit například v Lídlu při řeckém týdnu. Pro růžovou vodku by byl asi nejvhodnější růžový, no já měla jen žlutý s pryskyřicí z pistáciovníku z řeckého ostrova Chios. Pro zájemce složení: cukr (55 % hm), glukózový sirup, pitná voda, kukuřičný škorb, pryskyřice z pistáciovníku z Chiosu (0,6 % hm.), kyselina citrónová.


Lokum pochází z 18. století, z doby, kdy se začal používat rafinovaný cukr. Je to tradiční arabská (východní) pochoutka.

Žádné komentáře: