čtvrtek 20. listopadu 2014

Vánoční štola (velká)

Potřebujete:
  • 2 kostky droždí,
  • 120 g cukru krystal,
  • trocha práškového cukru na posypání,
  • 750 g polohrubé mouky,
  • 4 lžíce mléka + 150 ml mléka,
  • 200 g másla + něco na vrch – rozpustit do tekuta,
  • trocha rumu,
  • 1 čajová lžička muškátového květu,
  • 1 čajová lžička mletého kardamomu,
  • 300 g rozinek,
  • 400 g kandovaného ovoce či nasekaných/mletých oříšků – vhodné jsou brusinky, pomerančová kůra, mandle, lískové oříšky… zkrátka co máte rádi, jeden rok si můžete udělat třeba kešu štolu, jak to píšu, docela o tom přemýšlím. Propašovat by šlo určitě i trošku dýňových nebo sezamových semínek. Pozor – volba ovoce či spíše oříšků má vliv na kynutí těsta a hlavně na vaši peněženku, třeba ceny pistácií a někdy i mandlí jsou závratné.
Postup
Připravte si kvásek, buď jak jste zvyklí, nebo smíchejte droždí se lžící cukru a lžící mouky, přilijte 4 lžíce vlažného mléka a posypte moukou. Přikryté nechte vzejít na teplém místě, může to trvat až půl hodiny.

Kvásek zalijte mlékem, přisypte cukr a přilijte tekuté máslo a trochu rumu. Vypracujte hladké těsto, které nelepí.

Do těsta vmíchejte rozinky a oříšky a vložte štolu do vymazané a vysypané formy. Nechte ještě 30 minut kynout, mezitím si rozehřejte troubu na 180°C. Štolu pečte přibližně 40 minut. Hotovou štolu vyndejte, vyklopte, polijte rozpuštěným máslem a po vychladnutí ji posypte práškovým cukrem a zabalte do alobalu a na 4 týdny uložte někam do chladu, kde se vám na ni nebudou sbíhat sliny.

Tip: štolu můžete uprostřed vyplnit domácím nebo kupovaným marcipánem.

Pozn.: Můžete experimentovat i s kořením, např. dát perníkové, vanilku nebo nějakou jinou vánoční směs. Třeba i svou vlastní. Jednou jsem zkoušela Sílu květů od Sonnentoru, ale bylo to poměrně nevýrazné.


Z deníku: 20. 11. 2014
Chtěla jsem vás potěšit receptem na vánoční štolu, ale předtím jsem ho chtěla radši zkusit, abych stejně jako vloni neupekla jinou a pak se nedivila, že to není ono. Má se měsíc nechat rozležet, a tak jsme plánovaly pečení na tento víkend, protože příští budu asi něco kutit v Brně. 

Tahle štola je kvůli oříškům a kandovanému ovoci poněkud dražší, ale je tak chutná... a Vánoce jsou jednou za rok. Jenže teď, když mandle stojí 40 Kč za 100 gramů a za stejnou cenu koupím tu německou (nebo rakouskou), jejíž marcipán mi chutná víc než náš domácí, tak se mi do pečení zase tak moc nechce. Navíc v ní nejsou ani žádné jedy, pokud si dobře vzpomínám, snad jen nějaká zvlhčovací látka.

Tak uvidíme.

Žádné komentáře: