pondělí 13. dubna 2015

Panettone

Italský vánoční chléb. Připomíná vánočku, ale prý je nadýchanější, rozdíl jsem nepozorovala, ale chutnal mi. Na přípravu potřebujete spoustu času – ale jen na kynutí, takže je spíše potřeba hodně plánovat a málo pracovat.

Potřebujete:
  • 1 hrnek hrozinek,
  • 2 lžíce rumu,
  • 2 lžíce horké vody,
  • 415 g hladké mouky,
  • 150 g třtinového cukru,
  • 1/2 lžičky sušeného instantního droždí,
  • 1/2 lžičky soli,
  • kůra z jednoho bio citrónu,
  • 1 lžíce vanilkového cukru,
  • 3 vejce,
  • 150 ml vlažné vody,
  • 1 lžíce medu,
  • 150 g změklého másla,
  • hrst kandované citrónové či pomerančové kůry
  • 1 lžíce rozpuštěného másla,
  • formu na panettone, nebo nějakou jinou (třeba vánočku, srnčí hřbet).
Do hrnečku nasypte rozinky, přidejte dvě lžíce horké vody a rum. Nechte namočené klidně přes noc.

V míse „na sypké“ smíchejte mouku, cukr, droždí, sůl, citrónovou kůru a vanilkový cukr.

V druhé míse si promíchejte vejce s vlažnou vodou a medem.

Následně spojte obě směsi a ručně vypracujte hladké těsto. Postupně přidávejte máslo. Další vždy přidejte, až se předchozí zapracuje.

Sceďte rozinky a smíchejte je s kandovanou kůrou a lžicí rozpuštěného másla. Opatrně zapracujte do těsta a nechte kynout zakryté fólií ideálně při pokojové teplotě, dokud neztrojnásobí svůj objem. Přibližně 12–15 hodin.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na dva díly. Vždy těsto roztáhněte na obdélník a všechny rohy zahněte do středu. Vytvarujete tak volnou kouli, kterou spojem umístíte směrem ke dnu papírové formy na panettone. Já to pekla normálně ve formě na vánočku a taky to bylo moc dobré. Formu s těstem přikryjte suchou a čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout další 3–5 hodin, dokud těsto nevystoupá až k okraji.

Předehřejte troubu na 185°C horkovzdušnou na 165°C. Na povrchu můžete nastřihnout do tvaru písmene X, ale někdo si občas stěžuje, že pak to rychleji vysychá. Do středu nastřihnutí můžete položit kousek vychlazeného másla. Povrch můžete posypat cukrovými perlami, nebo mandlemi.

Pečte dokud špejle po zapíchnutí nevyjde ven pouze lehce vlhká a ne mokrá, přibližně 60–70 minut. Po upečení nechte panettone vychladnout „ve vzduchu“ třeba na nějaké mřížce. Nebo ho můžete křížem krážem propíchnout špejlema a ty položit na velký hrnec.

P. S.: Popravdě to bylo docela psycho, než se mi podařilo přinutit těsto, aby aspoň trochu kynulo. Jednak jsem použila starší droždí, takže jsem ho raději brzy nahradila novějším, a jednak máme doma dost chladno.

Zdroj: http://kitchenette.cz/clanek/266-panettone-italsky-vanocni-chleb

Žádné komentáře: