sobota 15. dubna 2017

Nedejchej na mě aneb Medvědí česnek

V poslední době jsem si oblíbila medvědí česnek. Podle článku v posledním Metru je to celkový trend, protože ho lidi chodí plenit i v okolí Prahy. Já ho ale kupuju v supermarketu za nekřesťanský prachy – asi 25 Kč za 100 gramů. Na druhou stranu je to cena jednoho piva (ještě jak kde) a spolu s Lučinou tvoří výbornou snídaní na několik dní, takže se mi nakonec vlastně vyplatí.

Dneska jsem si udělala ze zbytku bylinkové máslo (nebo spíš česnek s máslem), aby se mi nezkazil před odjezdem na Velikonoce. Malinko jsem ho osolila, aby bylo trochu konzervované, a už se na něj těším. „Bylinkové máslo je skvělé třeba na topinky nebo na krajíc křupavého čerstvého chleba. Bude ozdobou na pořádném steaku, ale stejně tak výtečně dochutí grilované ryby. Zamražené kousky másla můžete dát například pod dušené maso nebo pod míchaná vajíčka.

Medvědí česnek má jenom jednu nevýhodu, jak napovídá název, je trochu cítit. I když méně než klasický česnek.  Doporučuje se pro snížení krevního tlaku, proti chřipkám, ateroskleróze a astmatu.


Nejširší použití v kuchyni mají mladé listy medvědího česneku. Zasyrova je můžete nasekat do salátů, do různých tvarohových pomazánek, jogurtových zálivek nebo s nimi osvěžit bramborovou kaši. Pokud se vám podaří nasbírat větší množství, zkuste celé listy jednoduše spařit na másle, jen s trochou soli a pepře, a servírujte je místo klasického listového špenátu jako přílohu třeba k rybě. ... Nasekané listy chutově skvěle doplní i masové vývary nebo zeleninové polévky, výrazná chuť sluší i italskému rizotu. Přímo se nabízí také použít nasekané listy spolu s kopřivovými do velikonoční nádivky.

Spoustu receptů najdete i na mém oblíbeném apetitonline.cz: Pesto z medvědího česneku.

Trochu jsem progooglila, jak ho uschovávat:
  • jako zmražené máslo, nakrájené na centimetrová kolečka,
  • zmražené nahrubo nasekané oprané listy,
  • naložený v olivovém oleji: „Nasekejte pořádný svazek na jemné proužky, dejte do lahve z tmavého skla a zalijte kvalitním extra virgin olivovým olejem. V temnu nechte macerovat asi 3 týdny. Poté olej přeceďte a můžete ho směle používat všude tam, kde se hodí olivový olej a vůně a chuť česneku.“ Nebo jím lze ovonět ocet.

Zdroje a více informací:
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesnek_medv%C4%9Bd%C3%AD
http://www.lidovky.cz/zazracny-medvedi-cesnek-prinasime-pet-receptu-fqp-/dobra-chut.aspx?c=A150317_104051_dobra-chut_ape
http://fresh.iprima.cz/jak-na-to/jak-uchovat-medvedi-cesnek
http://fresh.iprima.cz/jak-na-to/medvedi-cesnek-vnese-do-kuchyne-vuni-chut-jara

Žádné komentáře: